Udir beskriver kjerneelement i dyrefaget:
Dyrevelferd og dyrehelse
Kjerneelementet dyrevelferd og dyrehelse handler om respekt for dyr, de individuelle behovene og egenverdien til dyret og om artskunnskap, biologi og adferd. Det handler om valg som fremmer helse og velferd, forebygger helse- og adferdsproblem og tilrettelegger for at dyr opplever mestring av eget miljø. Kjerneelementet handler også om samspill mellom dyr og mennesker, formidling til og veiledning av ulike målgrupper og samarbeid med ulike aktører med dyrefaglig kompetanse. Kjerneelementet handler videre om sammenhengen mellom dyrevelferd og forvaltning, regelverk, folkehelse og behovene i næringen.
Dyr i næring
Kjerneelementet dyr i næring handler om å drive næring som dekker behovene hos alt fra private dyreholdere til viktige samfunnsfunksjoner med dyr. Kjerneelementet handler også om opplevelser, tjenester og produkt til oppdragsgivere og kunder med dyr og dyrehold for nytte og trivsel. Det innebærer å drifte og vedlikeholde, å kommunisere, å yte kundeservice, å samarbeide og å ta hensyn til krav og forventninger i dyrenæringene. Videre handler kjerneelementet om å tilpasse leveransene til markedet og om å skape verdier, utvikling og lønnsomhet i dyrenæringene.
Sikkerhet og kvalitet
Kjerneelementet sikkerhet og kvalitet handler om å ivareta helsen og sikkerheten til menneske og dyr. Det handler om rutiner, førstehjelp og forebyggende arbeid i håndtering av levende dyr. Videre handler kjerneelementet om å kvalitetssikre virksomheten, om smittevern og hygiene og om standarder og regelverk som sikrer kvaliteten på prosesser og produkt. Sikkerhet og kvalitet handler også om egen rolle i et arbeidsmiljø og om samarbeid med fagpersoner, tilsynsmyndigheter og forvaltning.