Om oss

Dyrefag AS ønsker å dele kunnskap og erfaring for å styrke utviklingen av god dyrevelferd og utdanne profesjonelle dyrefagarbeidere.
  

Hvem er vi?

Vi er et samarbeid mellom Dyreatferdssenteret og Fjellanger Hundesenter. Vi har hver for oss og sammen jobbet med utdanning i flere år. Vi ønsker å utvikle konseptet videre og har etablert Dyrefag AS.

Gjennom Dyrefag AS vil vi gi mer kunnskap tilpasset de som driver med dyr både profesjonelt og på hobbybasis.
 

Vårt formål

Vårt formål er å dele vår kompetanse for å styrke god dyrevelferd for framtiden ved å tilby gode utdanningsmuligheter til de som jobber med dyr.
Videre vil vi hjelpe å veilede de som ønsker fagbrev i dyrefaget. 

Framover planlegger vi å utvide våre utdanningstilbud hvor man kan spesialisere seg innenfor flere fagområder som søksarbeid, problematferd og dyreklinikkassistent.

 

Etikk og ideologi

Vi ønsker å fremme god dyrevelferd ved å ha fokus på treningsmetoder og håndtering som skaper positive og behagelige opplevelser for dyr og mennesker.

Vi i Dyrefag AS har bred kompetanse og erfaring fra ulike fagområder. Vi bruker moderne, etiske og vitenskapelig dokumenterte metoder. Videre har vi som mål å alltid forbedre oss, være oppdatert og tilegne oss ny kunnskap.

Historikk

I 2008 tok Fjellanger Hundesenter initiativ overfor Videregående skole, Forsvaret og dyrenæringer for å få til en yrkesfaglig utdanning på dyr. Dyrefag i videregående skole var på plass i 2020. I mellomtiden har Hundesenteret organisert sin egen private fagutdanning de siste 14 årene. Kompetansemålene har vært de samme som for Vg3-dyrefag. Mer enn 170 studenter har fullført dette studiet.
Dyreatferdssenteret har med sine medarbeidere vært involvert i atferdskonsulentutdanningen ved Universitetet ved Ås (Norges miljø- og biovitenskapelige Universitet). De har også i flere år hatt forelesninger i etologi, læring og pedagogikk for instruktørutdanninger, inkludert ved fagutdanningen til Fjellanger.
Administrasjon og forelesere

Møt Vårt Team

Rune Fjellanger

Rune er utdannet biolog fra UIB, med en master i sansefysiologi, med luktesans på hunden som spesialfag. Han har hatt spesiell interesse for utvikling av treningsmetoder for utvikling av søkshunder, noe som har resultert i mer enn 50 godkjente tjenestehunder av ulike kategorier.
Rune etablerte Fjellanger Hundeskole as i 1998, som hele tiden har vært drevet som et kurs- og treningssenter for hunder og hundeiere.
I mange år arbeidet Rune for FN hvor han ledet ulike forksningsoppdrag med utvikling av minesøkshunder.
De siste 10 årene har Rune viet sin tid til forskning og utvikling i samarbeid universiteter og de største industriselskapene i Norge. Utviklet «rust-hunder» i samarbeid med Equinor og «kreft-hunder» i samarbeid med Helse Bergen og Norsk Forskningsråd.
Siden 2019 har Rune bygget opp en egen virksomhet hvor hunder benyttes til å søke opp udetonert sprengstoff.

Gry Eskeland

Gry er utdannet veterinær fra Skottland, og atferdskonsulent fra Universitetet i Southampton. Mastergrad, fra sistnevnte, med fokus på belønningsbasert trening. Hun jobber i dag som veterinær ved Evidensia Moss dyreklinkk, i tillegg til Dyreatferdssenteret (hvor hun var daglig leder fra starten av og ut året 2021). Gry er Fear free sertifisert og har siden 1995 hatt individuelle treningstimer, veiledning og atferdstimer, i tillegg til kurs.

Annen faglig bakgrunn: Veiledning og coaching utdanning, pedagogikk og etologi fra NMBU. Hundeinstruktørutdanning fra Canis.
Empty space, drag to resize

Thea Moberg

Thea har gått naturbruk ved Natur Videregående skole med fordypning i hund. I 2023 ble hun ferdig med fagbrev i dyrefag. Hun jobber i dag i administrasjonen hos Fjellanger Hundesenter og er hundefører/trener i Nordisk Sprengstoffhund.

Annen faglig bakgrunn: Fagutdanning og Søkshundsertifikat ved Fjellanger Hundesenter.
Empty space, drag to resize

Anna B. Compton

Anna er utdannet etolog og atferdskonsulent fra NMBU, Ås, og har i tillegg batchelor i  pedagogikk.  Mastergrad i etologi og utdannelse innen dyreassistert terapi fra NMBU. Hun jobber i dag som lærer ved Natur vgs, i tillegg til Dyreatferdssenteret som daglig leder. Har vært hundefører og treningsveileder i NRH, og har nå startet en interesse innenfor trekkhundsarbeid  

Annen faglig bakgrunn: Klikkerinstruktør-utdanning fra Canis, sertifisert atferdskonsulent fra Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr.

Karoline Måseide Thomassen

Karoline er utdannet biolog og atferdskonsulent ved NMBU, med en master i etologi, med fokus på atferd hos hund.

Hun jobber i dag som atferdskonsulent og hundeinstruktør i Dyreatferdssenteret og som lærer i Heste- og Dyrefag på Stovner videregående skole. Hun er Fear Free sertifisert og har jobbet med hund siden 2015, bla. som hundeinstruktør, privattimer, atferdstimer, foredrag og kurs. Hun har også jobbet som fagmedarbeider innen dyrevernsarbeid.

Annen faglig bakgrunn: Hundeinstruktør fra Din Beste Venn og hundepsykolog fra GoodDog.

Empty space, drag to resize
Vi inviterer også gjesteforelesere og i 2023-24 skoleåret har vi invitert blant annet:

Gry Løberg

Gry Løberg er utdannet høgskolekandidat i Husdyrfag fra Høgskolen i Nord-Trøndelag og tok videre en master i Companion Animal Behaviour Counselling fra universitetet i Southampton. Siden 1999 har Gry drevet firmaet Manimal hvor hun har vært hundetrener, atferdskonsulent, undervist, vært sakkyndig og vært skribent. Fra 2012 har Gry jobbet fulltid som jordbrukssjef på landbrukskontoret i Lier kommune. Manimal har siden da vært drevet på deltid hvor det har vært forelesninger, sensor på eksamen, sakkyndig, konsulentarbeid mm som har stått på programmet.
Av erfaring med dyr har Gry hatt hest, sau, hund, katt og kanin. Tidligere drev Gry med gjeterhundsport, i dag er det hundekjøring.

Benedicte M. Bødtker

Benedicte er utdannet fysio og rehab terapeut for både hund og hest. Hun driver sin egen rehabiliteringsklinikk Dynamisk Dyrehelse As i Fyllingsdalen hvor hun også blant annet gjennomfører PT timer med skreddersydde treningsprogram tilpasset den enkelte hund, samt holder kurs i fitnesstrening for hund som skadeforebyggende tiltak i hundesport. Økt kunnskap og forståelse hos hundeeiere for hundens anatomi og fysikk og hvordan man kan forebygge skade hos hund er en viktig nøkkelfaktor for Benedictes arbeide Med stor interesse for å trene hund har Benedicte deltatt i de fleste sportsgrener innen hundesport og deltatt på en mengde ulike kurs opp igjennom årene, noe som gir Benedicte en god innsikt i hva som kreves av hunden i de ulike sportsgrener hunden skal jobbe i.
Annen faglig bakgrunn:
Hundeinstruktørutdanning, kurs og seminar gjennom Fjellanger Hundesenter, i tillegg til ansettelse hos Fjellanger Hundesenter som instruktør for valpekurs. Hun har også avholdt valpekurs og grunnkurs for hundeklubber i Bergen.

Eva Bertilsson

Eva Bertilsson (hon/henne) är beteendekonsult och utbildare med masterexamen beteendeanalys och ett särskilt intresse för träning och beteendehantering med djurens välfärd i fokus. Hon började som belöningsbaserad tränare inom hundsport på 90-talet och arbetar numera med individer av alla möjliga olika arter (inklusive människor!). Beteende och lärande sker som bekant överallt och hela tiden, och just nu jobbar Eva mycket med vardagssituationer, omvårdnad och frivillig hantering samt med att sprida kunskap om beteende och lärande.
Eva är styrelseledamot i svenska beteendeanalysföreningen SWABA, välkänd föreläsare vid Clicker Expo och andra konferenser, faculty-medlem i TAGteach International och ackrediterad utbildare inom Fear Free. Hon är dessutom värd för den skandinaviska konferensen CCC - Choice, Control and Communication och driver en svensk medlemsgrupp för hanteringsträning (her).
Eva och hennes Carpe Momentum-kollega Emelie Johnson Vegh har sedan sent 90-tal bidragit till utvecklingen av belöningsbaserad träning med koncept som startknappsbeteenden, sömlösa träningspass från belöning till belöning, flödesscheman för träningspass och mycket annat. De har även skrivit boken boken Agility Right From the Start. Du hittar Eva och Emelie her; och Evas alla olika projekt her.
Empty space, drag to resize
Empty space, drag to resize

Britt Janne Karlsen

Britt Janne er utdannet atferdskonsulent gjennom NMBU, og har siden 2008 hatt individuelle treningstimer, veiledning og atferdstimer. Britt Janne driver Dyr: Atferd & Trening (dyreatferd-bergen.no). Britt Janne har jobbet som lærer i hundefag ved videregående skole i 9 år. Hun har vært hundefører med narkotikahund i tolletaten, og sist, men ikke minst har hun vært dyretrener ved Akvariet i Bergen i 5 år hvor hun trente seler, sjøløver og flere andre arter.
 
Annen faglig bakgrunn: Kommunikasjon, forebyggende miljøarbeid for barn og unge, og pedagogikk. Hundeinstruktørutdanning, kurs og seminar gjennom Fjellanger Hundesenter siden 2002.

TBA

Empty space, drag to resize
Empty space, drag to resize