Kurs i atferdsmedisin for hund og katt

Dette kurset er en unik mulighet for utdannete adferdskonsulenter og veterinærer som har behov for å forstå mer av psykofarmakologi for å hjelpe pasienter med emosjonelle utfordringer bedre.
Det vil være et hybrid kurs med både selvstudium og en interaktiv del med mulighet til å spørre om råd, ta med deg et kasus, utforske og diskutere. 

Har du ikke formell utdannelse, velg heller kursserien Atferdsmedisin trinn 1-3
Write your awesome label here.
Write your awesome label here.
Oversikt

Hva lærer du og hvilke tema ser vi på?

Tema 1-Introduksjon

Vi starter med å  forklarer den vitenskapelige tenkningen innen feltet atferdsmedisin og tar et eklektisk perspektiv der flere modeller undersøkes, forkastes eller beholdes. Vi ser på den medisinske modell/patologiske modell, etologiske modell med fokus på affective neuroscience fra Panksepp og Sarah Heaths sink modell, atferdsanalyse med fokus på antecedents, behaviour og consequence analyser, og avsluttes med en etisk refleksjon over hva medisinering gjør med dyr, og hvorfor vi er kommet til dette punktet i en verden anno 2025.


IntroKVELD: 28.01.2025 TEAMS
Selvstudium

Tema 2-Medisinske årsaker til atferdsproblem

Dette temaet vil omhandle differensialdiagnoser til atferdsproblemer. Viktigheten av å gjøre en god kartlegging og en klinisk undersøkelse i forkant av det å sette i gang med medisinering. Hvilke nevromodulerende kosttilskudd finnes på markedet, hvilke nevrotransmittere fungerer de på, og hvordan skal vi velge pasienter som det kan ha effekt på. I tillegg blir det gjennomgang på de medisinene vi kaller for førstehjelpsmedisiner/­medisiner til sporadisk bruk. Vår gjesteforeleser Stefani Traberg vil forelese om IBS/IBD hos atferdspasienter

SeLVSTUDIUM

Tema 3-Teamarbeid

Team-arbeid mellom veterinær og atferdskonsulent. Viktighet av et tverrfaglig team. Dette webinaret vil fokusere på hvilken info det er viktig å klarlegge i forkant av medisinering, med fokus på spørreskjema, kartlegge hvor eieren er i prosessen, hvor dyret er i utviklingen av problematferden (startfase, middelfase, sluttfase). I tillegg vil vi nå repetere hvilke grupper av medisiner som brukes i atferdsmedisin, og jobbe aktivt med at deltakerne får flyt på denne kunnskapen. Dersom både atferdskonsulenten og veterinæren har dette på flyt vil det hjelpe kommunikasjonen mellom dem. Et eksempel på hvordan vi gjør det i Dyreatferdssenteret vil bli presentert.


SELVSTUDIUM

Tema 4-Langtidsmedisiner

Dette temaet går dypere inn i materien rundt tricycliske antidepressants (TCA) og Selektive serotoninopptakshemmere (SSRI). Kasus med  Sarah Heath som atferdskonsulent hos en katt som markerer.


SELVSTUDIUM

Tema 5-Førstehjelpsmedisiner

Dette temaet ser på gruppene MAOI’s,  kabergolin, gabapentin, pregabalin mix til bruk for veterinærbesøk. Hormonelle årsaker til atferdsproblemer, Kastrering hanner og tisper og suprelorin.  Hormoner og katter
SELVSTUDIUM

Tema 6-Interaktive kasus

Dette webinaret tar for seg diverse farmakologiske triks, og en oppsummering Deltakerne får mulighet til å ta opp egne kasus, og spørre om temaene for alle foregående modul.
Interaktiv kveld på teams 08.04.2025

Møt vårt team

Gry Eskeland

Hovedforeleser
Hun studerte til veterinær i Edinburgh og ble ferdig i 1994, og allerede i 1995 startet tilbudet innen atferdskonsultasjon. Hun etterutdannet seg ved University of Southampton i perioden 1997-2001, med dipCABC og senere fullførte hun en master ved samme studiested med tittel «Educational methods as risk factors for problem behaviours in dogs».  

Annen faglig bakgrunn:  videreutdannet seg med kurs i ESAVS, konferanser som Clickerexpos, og IAHAIO, holdt foredrag for dyrepleiere, veterinærer, hunde- og katteeiere, hatt poster og foredrag ved ESVCE sin europeiske konferanse. I tillegg har hun jobbet med egne hunder innen agility og nosework. Hun har instruktørkurs fra Canis, kurs innen Do as I do, og initierte NMBU kursserien for atferdskonsulenter på Ås. Hun bor i Moss og har hatt hunder helt siden starten. Erfaring med små og store hunderaser, og korte perioder med katt i huset også. Les mer om Gry her: https://dyreatferdssenteret.no/gry-eskeland/

Kjersti Bjøntegård

KURSVERT
Kjersti er atferdskonsulent i Dyreatferdssenteret, avdeling Romerike, er utdannet atferdskonsulent gjennom NMBU, batchelor i kommunikasjon og autorisert dyrepleier i 2024 og en instruktør med lang erfaring

Hun har kurs fra NMBU, Hundens Hus i Sverige, Canis og Catch, Eva Bertilsson, Karen Pryor og Ken Ramirez for å nevne noen. Hun har jobbet som instruktør siden 2007 og innen atferd siden 2010. For å få bredde i rasekunnskap har hun passet hunder i eget hjem siden 2007.Hun har erfaring med egne hunder, som  rottweiler , Picard Spaniel, Berner Sennen, elghund, etc. 

Les mer om Kjersti her: https://best4dogs.no/Dyreatferdssenteret-best-4-dogs/om#SERTIFISERING 

Sarah Heath

INPUT via kasus
BVSc PgCertVE Dip.ECAWBM(BM) CCAB FHEA FRCVS RCVS and EBVS® European Veterinary Specialist in Behavioural Medicine

Sarah qualified from Bristol University and spent four years in mixed general practice before setting up Behavioural Referrals Veterinary Practice in 1992. She is an RCVS and European Veterinary Specialist in Behavioural Medicine. In 2018 she was made a Fellow of the Royal College of Veterinary Surgeons for meritorious contributions to the profession. Sarah is an External Lecturer in small animal behavioural medicine at Liverpool University and also teaches on the veterinary undergraduate course at Surrey University. She is a Certified Clinical Animal Behaviourist under the ASAB accreditation scheme. She sees clinical cases across North West England. Sarah lives in Chester with 3 cats, Sami, Louis and Didi who were hand reared at Cats Protection Warrington and came to live with Sarah in 2017.Se hennes hjemmeside her: https://behaviouralreferrals.co.uk/

STEFANIE TRABERG

input via kasus
Evidensia Groruddalen dyreklinikk.
Fagdyrlæge, GPCert (Endo), Master (Internal Med)
Særskilte fagområder: Indremedisin/Endoskopi