Atferdsmedisin Trinn 2 - hund og katt

Dyreatferdssenteret fortsetter webinarserien med Gry Eskeland. Dette kurset er en unik mulighet for hundetrenere og kattetrenere, medhjelpere på omplasseringssentre, problematferdsutredere uten NMBU-serien og dyrepleiere og klinikkassistenter som har behov for å forstå mer av emosjoner og nevrovitenskap.

  • Hybrid kurs med selvstudium og møtesteder på teams og facebook
  • Mulighet for å spørre spørsmål og holde kontakten med de andre deltakerne.
  • Kurset foregår på norsk, og tar for seg norske forhold, oppdatert vitenskapelig kunnskap.
  • Gjesteforeleser Hanne Kasin, dyrekiropraktor. 
  • Gjesteforeleser Anna Bjurgård Compton

Write your awesome label here.
Empty space, drag to resize

Hvem kan delta?

Kurset er for de som allerede har tatt trinn 1, og jobber med emosjonelle problemer hos hund og katt på jevnlig basis, f.eks som en profesjonell hundetrener eller de som har det som fritidsgeskjeftigelse, de som jobber med å redde ville katter, eller omplasseringsdyr generelt.

Er du dyrepleier eller veterinærassistent og ønsker å utvide kunnskap slik at du kan starte en videreutdanning innen atferd, så er dette en webinarserie du skal vurdere.

Vi i Dyreatferdssenteret er opptatt av at det er utdannete atferdskonsulenter som skal jobbe med alvorlige emosjoner, men kanskje du er en av dem som vurderer å ta steget opp til å gjøre denne utdannelsen? 
Oversikt

Hva lærer du og hvilke tema ser vi på?

Tema 1 - Introduksjon

Dette webinaret gir en  introduksjon til atferdsmedisin og  forklarer den vitenskapelige tenkningen innen feltet og  hva som er forskjell på treningslære og atferdsmedisin. Vi ser på emosjoner med Panksepps øyne, og forklarer vaskmodellene til Sarah Heath. Vi ser på hvordan atferdsanalyse er viktig i atferdsmedisinen og forklarer constructional approach som en videreutvikling av dette. 

interaktivt Webinar 14.01.2025
20.00-21.30
selvstudium

Tema 2 - Medisinske årsaker til atferdsproblem

Dette temaet vil omhandle veterinærens og atferdskonsulentens planlegging av kartlegging, slik at vi kan være sikre på at vi utelukker medisinske årsaker til atferdsproblemer. Skal alle atferdspasienter henvises via sin veterinær? Skal alle ha en tur til fysioterapeut/kiropraktor i forkant av atferdstimen?

Gry Eskeland og Hanne Kasin forteller mer om vår erfaring og beskriver kasus der nettopp en medisinsk årsak har vært viktig

selvstudium

Tema 3 - Separasjonsrelaterte problemer

De registrerte medisinene for dyr og emosjoner er oftest registrert spesifikt for separasjonsrelaterte problemer, og angst spesifikt. Det betyr ikke at de bare virker på den type angst, men at det er en stor gruppe hunder som sliter med det og derfor lettere å forske på.

I dette temaet diskuterer Gry Eskeland hva vi mener med separasjonsrelaterte problemer og beskriver ulike kasus

selvstudium

Tema 4-Generell angst og lydfobier

I dette temaet diskuterer vi pasienter som har generell angst og lydfobier.

Hvordan ser det ut, og hvilke behandlingsmåter har vi tilgang til. Medisiner og/eller trening

Her kommer også en diskusjon om bruk av desensitisering og motbetinging, versus constructional approach

SELVSTUDIUM

Tema 5 -Hormonelle problemer

I dette temaet ser vi grundigere på hormonelle årsaker til atferdsproblemer, løpetid, pubertet og hva skjer når vi kastrerer hannhund og tispe. På kattesiden, hvorfor er det lurt å kastrere?
Fokus er på å beskrive forskjellige kasus, der velferden til dyret som behandles er i høysetet.
Selvstudium

Tema 6 - Katt og markeringsproblememer

Dette temaet fokuserer på kattens problematferder og med fokus på markering det å tisse utenfor kassen. 
Katter lever i en luktverden og mange av utfordringer som katter opplever, kommer fra hvordan miljøet deres invaseres av lukter, enten fra nye ting i huset, andre katter, andre hunder. I behandlingen av disse utfordringene må vi ha dette i fokus.
selvstudium

Tema 7 - Nevrodivergens hos hund og katt

Kan hunder og katter variere i sosialitet, impulskontroll og lav konsentrasjon slik som mennesker med ADHD eller Autisme har?
Dette er et spennende tema som er kontroversielt i humanpsykologi, og her bruker vi forskning på menneskepsykologi, som kan hjelpe i vår forståelse for variasjon også hos hunder og katter.

selvstudium

Tema 8 - Konflikt mellom dyr av samme art

Opptil 30 % av alle møter mellom hunder på tur, blir konfliktfylte. Aggresjon mellom hunder på tur er en av de vanligste problemene som eiere kommer til atferdskonsulenten for.
Har atferdsmedisiner en rolle her?
selvstudium

Tema 9 - Oppsummering

Her møtes vi til en interaktiv kveld igjen, med en kort oppsummering av alle temaer, og muligheter til å spørre spørsmål, ta med en case du lurer på.
interaktivt Webinar:
25.03.2025 kl.20.00-21.30

Møt vårt team

Gry Eskeland

Hovedforeleser
Hun studerte til veterinær i Edinburgh og ble ferdig i 1994, og allerede i 1995 startet tilbudet innen atferdskonsultasjon. Hun etterutdannet seg ved University of Southampton i perioden 1997-2001, med dipCABC og senere fullførte hun en master ved samme studiested med tittel «Educational methods as risk factors for problem behaviours in dogs».  

Annen faglig bakgrunn:  videreutdannet seg med kurs i ESAVS, konferanser som Clickerexpos, og IAHAIO, holdt foredrag for dyrepleiere, veterinærer, hunde- og katteeiere, hatt poster og foredrag ved ESVCE sin europeiske konferanse. I tillegg har hun jobbet med egne hunder innen agility og nosework. Hun har instruktørkurs fra Canis, kurs innen Do as I do, og initierte NMBU kursserien for atferdskonsulenter på Ås. Hun bor i Moss og har hatt hunder helt siden starten. Erfaring med små og store hunderaser, og korte perioder med katt i huset også.

Britt Janne Karlsen

KURSVERT
Britt Janne er atferdskonsulent i Dyreatferdssenteret, utdannet atferdskonsulent gjennom NMBU, og har siden 2008 hatt individuelle treningstimer, veiledning og atferdstimer. 

Annen faglig bakgrunn: Kommunikasjon, forebyggende miljøarbeid for barn og unge, og pedagogikk. Hundeinstruktørutdanning, kurs og seminar gjennom Fjellanger Hundesenter siden 2002. Britt Janne har jobbet som lærer i hundefag ved videregående skole i 9 år. Arbeidserfaring ellers: Hundefører med narkotikahund i tolletaten, og 5 års trening av sel og sjøløver og flere andre arter ved Akvariet i Bergen. Britt Janne startet Dyreatferdssenteret avdeling Bergen og omegn i 2020. Titt gjerne innom nettsiden dyreatferd-bergen.no

Anna Bjurgård Compton

Gjesteforeleser
Anna er utdannet etolog, er atferdskonsulent sertifisert av Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr, Canis klikkerinstruktør, og har jobbet med egne hunder innen brukshundsporten, norske redningshunder og trekkhund.
Deler av hennes jobbtid bruker hun på videregående skole på Melsom, men hun driver også avdeling Drammen og Tønsberg i Dyreatferdssenteret. Les mer om Anna her

Hanne Kasin

Gjesteforeleser
Hanne har en master i kiropraktikk (mchiro) fra Macquire University i Australia fra 2012 med etterutdannelse på dyr ved IAVC i Tyskland i 2018.  Jeg brenner for at dyrene våre også skal få nytte av kiropraktisk behandling, og få oppleve økt livskvalitet ved å ha en kropp som fungerer så godt som mulig gjennom hele livet. Det er viktig for meg at behandlingen skal foregå på dyrenes premisser slik at behandlingen blir en positiv opplevelse for både dyr og eier Jeg har selv erfaring fra moderne belønningsbasert hundetrening, og er etterutdannet innen adferd på hund ved GoodDog Academy. Jeg er Fearfree sertifisert gjennom Fearfree Pets, og har flere kurs innen Fear Free Husbandry. Jeg tilbyr også klinikktrening for usikre hunder eller for de som bare ønsker å trene på forskjellig type håndtering på bord (eller gulv). Jeg har selv jaktlabradoren Poppy som jeg driver med forskjellige former for søksarbeid med.  Les mer på:https://www.oslodyrekiro.no/