Atferdsmedisin Trinn 2 - hund og katt
- Hybrid kurs med selvstudium og møtesteder på teams og facebook
- Studer nettforelesningene når du har tid
- Mulighet for å spørre spørsmål og holde kontakten med de andre deltakerne.
- Kurset foregår på norsk, og tar for seg norske forhold, oppdatert vitenskapelig kunnskap.
- Gjesteforeleser Hanne Kasin, dyrekiropraktor.
- Gjesteforeleser Anna Bjurgård Compton
Hva lærer du og hvilke tema ser vi på?
Tema 1 - Introduksjon
Dette webinaret gir en introduksjon til atferdsmedisin og forklarer den vitenskapelige tenkningen innen feltet og hva som er forskjell på treningslære og atferdsmedisin. Vi ser på emosjoner med Panksepps øyne, og forklarer vaskmodellene til Sarah Heath. Vi ser på hvordan atferdsanalyse er viktig i atferdsmedisinen og forklarer constructional approach som en videreutvikling av dette.
Tema 2 - Medisinske årsaker til atferdsproblem
Dette temaet vil omhandle veterinærens og atferdskonsulentens planlegging av kartlegging, slik at vi kan være sikre på at vi utelukker medisinske årsaker til atferdsproblemer. Skal alle atferdspasienter henvises via sin veterinær? Skal alle ha en tur til fysioterapeut/kiropraktor i forkant av atferdstimen?
Gry Eskeland og Hanne Kasin forteller mer om vår erfaring og beskriver kasus der nettopp en medisinsk årsak har vært viktig
Tema 3 - Separasjonsrelaterte problemer
De registrerte medisinene for dyr og emosjoner er oftest registrert spesifikt for separasjonsrelaterte problemer, og angst spesifikt. Det betyr ikke at de bare virker på den type angst, men at det er en stor gruppe hunder som sliter med det og derfor lettere å forske på.
I dette temaet diskuterer Gry Eskeland hva vi mener med separasjonsrelaterte problemer og beskriver ulike kasus
Tema 4-Generell angst og lydfobier
I dette temaet diskuterer vi pasienter som har generell angst og lydfobier.
Hvordan ser det ut, og hvilke behandlingsmåter har vi tilgang til. Medisiner og/eller trening
Her kommer også en diskusjon om bruk av desensitisering og motbetinging, versus constructional approach
Tema 5 -Hormonelle problemer
Tema 6 - Katt og markeringsproblememer
Katter lever i en luktverden og mange av utfordringer som katter opplever, kommer fra hvordan miljøet deres invaseres av lukter, enten fra nye ting i huset, andre katter, andre hunder. I behandlingen av disse utfordringene må vi ha dette i fokus.
Tema 7 - Nevrodivergens hos hund og katt
Dette er et spennende tema som er kontroversielt i humanpsykologi, og her bruker vi forskning på menneskepsykologi, som kan hjelpe i vår forståelse for variasjon også hos hunder og katter.
Tema 8 - Konflikt mellom dyr av samme art
Har atferdsmedisiner en rolle her?
Tema 9 - Oppsummering
Ofte stilte spørsmål
Er du deltaker på atferdsserien ved NMBU? Hvorfor ta dette kurset selvom du er student:
Hva betyr "selvstudium"?
Hvem er foreleserne?
Møt vårt team
Gry Eskeland
Annen faglig bakgrunn: videreutdannet seg med kurs i ESAVS, konferanser som Clickerexpos, og IAHAIO, holdt foredrag for dyrepleiere, veterinærer, hunde- og katteeiere, hatt poster og foredrag ved ESVCE sin europeiske konferanse. I tillegg har hun jobbet med egne hunder innen agility og nosework. Hun har instruktørkurs fra Canis, kurs innen Do as I do, og initierte NMBU kursserien for atferdskonsulenter på Ås. Hun bor i Moss og har hatt hunder helt siden starten. Erfaring med små og store hunderaser, og korte perioder med katt i huset også.
Britt Janne Karlsen
Annen faglig bakgrunn: Kommunikasjon, forebyggende miljøarbeid for barn og unge, og pedagogikk. Hundeinstruktørutdanning, kurs og seminar gjennom Fjellanger Hundesenter siden 2002. Britt Janne har jobbet som lærer i hundefag ved videregående skole i 9 år. Arbeidserfaring ellers: Hundefører med narkotikahund i tolletaten, og 5 års trening av sel og sjøløver og flere andre arter ved Akvariet i Bergen. Britt Janne startet Dyreatferdssenteret avdeling Bergen og omegn i 2020. Titt gjerne innom nettsiden dyreatferd-bergen.no